Pana vom patrunde cu adevarat in tot ceea ce inseamna termalismul regiunii Lazio(IT), trebuie sa incep printr-o utila, simpla si dureroasa comparatie pe care, cu siguranta multi o vor digera(sau nu) asa cum vor considera ei de cuviinta.
Din 1919 Italia are prin Federterme – Federazione Italiana delle Industrie Termali e delle Acque Minerali Curative – o unica si puternica organizatie care reprezinta statiunile balneare din Italia. Misiunea Federterme este sa reprezinte unitar, autoritar si cat mai bine cu putinta cele peste 20 de regiuni italiene care fac parte din aceasta structura, lucru care in Romania, din pacate, inca nu se intampla – in ciuda, poate, dorintei multora de a contura un oarecare interes si numitor comun, in aceasta directie. Deocamdata noi avem parte de multe cuvinte frumoase dar de actiuni cvasi-inexistente (in Romania). Daca a fost ceva ce am invatat din prima zi de experienta din turul Lazio, gratie invitatiei facute de Federterme, este ca altii pot recrea notiunea de lux pana si intr-o regiune arida si eminamente campestra (Terme di Vulci) sau ca poti regandi integral conceptul de ospitalitate folosind resursele naturale impingand insa notiunea de acomodare la un nivel inalt, asa cum a fost cazul Hotel Niccolo V si Terme dei Papi.
Pentru moment voi puncta doar cu cateva highlights experienta primei zile, fara sa uit de gazda noastra de o noapte, din Roma – Hotelul Michelangelo (parte din grupul Starhotels si vecin cu Vaticanul si Piazza San Pietro).
8/10* pentru Management, Ospitalitate (Luca Tucciarone – GM), Branding, Communication and Website(Agentia Bla Studio), pentru faptul ca este un spatiu Adults Only(nu se aude decat taraitul greierilor) dar si pentru inedita degustare de ulei de masline extravirgin,Vulcino, organizata onsite, de care am avut parte.
Must see in zona: Parcul Arheologic Vulci, Necropolele din Tarquinia, orasul istoric Tuscania
Terapii Spa must have la Terme di Vulci: terapiile cu minerale vulcanice bioactive, Linia Vulca(creata de Geomedical dupa 20 de ani de intensa cercetare – terapii drenante, antioxidante, tonifiante, anticelulitice, s.a.)
Tips-uri de lingvisti(!): Daca nu stiai: Vulci este un cuvant de origine etrusca(Velx sau Velch), Aminta inseamna Iubire, Isveita – o noua zi, Lautnita – libertate(toate sunt cuvinte provenite din etrusca si sunt folosite pentru a denumi spatii din zona Glamping.)
Prima locatie vizitata a fost, cum banuiesc ca ati ghicit deja, Terme di Vulci sau, mai bine spus un concept extrem de in trend international, Luxury glamping escapes, doar ca aplicat unui fost oras etrusc, din zona nordica a regiunii Lazio. Cu un stil chic eco&country, Terme di Vulci, poate sa fie lejer luat drept un pol al simplitatii, al naturaletii si, nu in ultimul rand al luxului. De ce? Tocmai pentru ca intr-un peisaj arid asa cum este cel al regiunii Maremma sa descoperi un spatiu cu atat de mult sarm si confort pana si la peste 40 de grade afara, e, aparent greu de crezut. Intr-o, subliniez, aparenta necautare stilistica si simplitate, cu materiale de cea mai buna calitate, cu un background axat pe sustenabilitate, Terme di Vulci m-a cucerit. Sunt 4 piscine naturale, de culori si temperaturi variate, toate cu valente terapeutice, un restaurant(La Punta), un bar. Insa punctul forte este, aici, de departe atmosfera recreata, in the middle on nowhere, de relaxare atemporala. Daca vesnicia s-a nascult la sat, cum spunea Lucian Blaga, ei bine, linistea si simplitatea luxului s-au nascut la Terme di Vulci.
Scor booking.com & Scor Rouge Media – pentru Hotel Niccolo V(4*) – 8.5/10 – daaaar personal am apreciat acomodarea in acest hotel la 9/10 pentru eleganta inconfundabila a designului interior si a finisajelor de inalta calitate made in Italy. Recunosc ca, prin prisma pasiunii dar si a experientei internationale, punctez foarte mult designul interior al unui hotel si, mai ales, designul care reuseste sa fie in egala masura functional si pretios.
Terapii Must have> « Percorsi vasculari », Tratamentele cu Fango si inhalatiile, Grota naturala din Terme dei Papi
Must try – Linia de produse cosmetice customizate, bazata pe Crenosomi termali – o linie care combina si exploateaza perfect calitatile sulfului din apa termala. Produsele se gasesc si online, in shop, pe www.termedeipapi.it
Sa revenim insa la Terme dei Papi. Evident, ca filolog, mentiunea lui Dante Alighieri despre Bullicame(izvorul cu apa termala) a contat enorm. Sa fim onesti, aceasta chiar e o mentiune de literatura universala pentru connoisseurs, doar ca Bullicame chiar se afla la baza a ceea ce vedem azi la Terme dei papi. Practic, ma refer la un izvor a carui apa are temperatura de 58 de grade Celsius si e clasificat ca sulfuros-bicarbonatat-alcalin, fluoridic. Cert este ca aici, la Terme dei Papi – pe o suprafata de peste 2.000mp apele provin din izvorul Bullicame, în timp ce namolul terapeutic maturat(fango) si gata de folosit provine din lacul Bagnaccio, un crater vulcanic pe fundul căruia se afla nenumarate izvoare termale.
Terme dei Papi – care este un complex extrem de generos, ofera o suita intreaga de tratamente: inhalatii cu aerosoli, balneoterapie cu namol, bai terapeutice, tratamente ginecologice, s.a.m.d.), dar si tratamente de fizioterapie, wellness și beauty. Dintre toate, pentru ca am ajuns destul de tarziu la Terme dei Papi, am facut doar Percorso vasculario carbogasosso(un Kneipp cu upgrade, extrem de revigorant) si, evident, am incercat sa inot in bazinul termal monumental(era deschis doar pana la ora 20.00), insa dupa 4-5 ture de crawl, caldura apei m-a molesit total si mi-a anihilat apetitul de inot.
Revin asupra notei 9/10 care revine Hotelului Niccolo V, un spatiu pe gustul meu, un loc a carui eleganta se face foarte usor remarcata in toate detaliile. Nu mai dam explicatii etimologice. Va las pe voi sa vedeti care este legatura dintre Terme dei Papi si Niccolo al V-lea.
Odinioara, una dintre cele mai vechi statiuni termale din Europa, Fiuggi a ramas cunoscut pana azi pentru apa sa cu excelente proprietati curative si depurative, bogata in oligominerale si sodiu, care e in special utilizata pentru afectiuni renale – calculi renali, uretrali, infectii urinare, litiaza. Nu degeaba a fost apreciata de Papa Bonifacio al VIII-lea care si-a cautat aici alinare pentru suferinta renala proprie. Azi in Fiuggi din punct de vedere atractii wellbeing gasim un resort care are un teren de golf cu 18 gauri (cel mai vechi diin tara, din 1928) si 2 importante centre termale, numite, cum altfel? Fonte Bonifacio VIII si Fonte Anticolana.
Chiar daca termalismul nu este prezent pe toate colinele din Fiuggi, cum poate isi imagineaza unii, cand ajungeti aici nu ratati sub nici un chip orasul vechi. De la primarie-n sus, cum spune un simpatic cantec popular, am descoperit cu uimire un orasel care pare total ratacit in acest secol digital – cu tot cu locuitorii lui, anacronici si ei. Strazile sunt pietruite si atat de stramte, ca accesul se face eminamente a piedi, iar locuintele din centrul istoric sunt la distanta, fara exagerare de un brat unele fata de altele. Practic, arata ca o comunitate-stup. Nota 9 pentru prezervarea culorii locale si pentru pitorescul intalnit de mine poate doar in Tara Bascilor, intr-un orasel similar.
Concluzia mea dupa ziua 2 : Papii au fost niste vizionari in materie de brand image si PR-istica. Dar si cei mai buni ambasadori ai termalismului din Italia, de departe !
La Terme di Pompeo – voi sari peste acomodare. Dupa Niccolo V si Terme dei Papi – care a fost, de departe, piesa de rezistenta a acestui tur, i-ar fi fost destul de greu oricui sa ridice stacheta. Evident, e si o diferenta de stele intre cele doua entitati, insa grosso modo termalismul imbraca, ca peste tot, si forme de masa, aspect regasit si in Romania.
Terme di Pompeo insa a recuperat la capitolul disponibilitatea si amabilitatea personalului dar si cu noua sa piscina si arie outdoor, de un modernism frapant in raport cu acomodarea. Sunt convinsa ca aceasta usoara discrepanta stilistica si de necesar up-to-date va fi recuperata printr-o serie de investitii ulterioare.
O nota buna pentru terapiile bazate pe apa sulfuroasa si fango si o mentiune speciala pentru hidrokinesiterapie – programele de aici dedicate recuperarii medicale post-traumatice(in apa, gratie exercitiilor facute sub supravegherea personalului medical, mai bine de 40% din durere este redusa si trofismul tesuturilor mult imbunatatit). www.termedipompeo.it
Mersul pe jos face piciorul frumos. The bigger the better(Mozzarella stuff)
Complexul Termal Vescine se afla pe o colina din Suio Terme (LT), într-o zona destul de salbatica si de similara cu zone din Herculanele nostru, usor depopulat. De la barajul de peste raul Garigliano am mers pe jos 1km pana la Vescine. N-a fost neaparat o dorinta cat o necesitate de moment pentru ca o portiune din podul de peste rau fusese mult ingustata de niste parapeti proaspat montati. Dar, nu-i nimic, ca mersul pe jos face piciorul frumos! Odata ajunsi la un pahar de prosecco am uitat imediat de disconfortul caloric.
Suprafata totala a complexului este una mai mult decat generoasa: 31 de hectare, hotelul are 48 de camere toate cu vedere panoramica si dotate cu tot confortul celor 4* si trei restaurante unice și primitoare, Typica, Praeclarus și Aqua – unde gazda noastra, domnul Armando Saetta – Marketing manager – s-a ocupat indeaproape de noi. Cei de la Complesso termale Vescine ne-au rasfatat cu caracatita cu sos de mango, tartar de ton rosu si cea mai mare bucata de mozzarella pe care am vazut-o vreodata prezentata ca portie in viata aceasta. Nimeni n-a reusit sa o manance pe toata. Era imeeensa.
Cred ca am uitat sa precizez ca voi scrie un articol dedicat acestui tur in regiunea termala Lazio, strict avand ca subiect terapiile termale de aici, pe site-ul www.cosmobeauty.ro. Asa ca acum doar le voi enumera pe cele pe care le puteti gasi la Complesso termale Vescine: fangoterapii, insuflatii endotimpanice, inhalatii, irigatii vaginale, aerosoli, cranioterapie Politzer, s.a. – pe scurt pentru afectiuni dermatologice, osteoarticulare, vasculare, ginecologice, gastrointestinale.
Incheiem Turul din #Lazio cu un gand:
Acqua Albule Le Terme di Roma e cunoscut pentru proprietățile benefice ale apelor sale sulfuroase hipotermale care curg din cele două lacuri Regina și Colonnelle, în nordul via Tiburtina. Dupa Terme dei Papi, unde apa era extrem de calda, aici odata intrata in piscinele monumentale am avut parte de un dus scotian (sau italian, dupa caz !): temperatura apei era de 20-23 C° (si asa si ramane pe tot parcursul anului, ne-au spus gazdele noastre).
Multumiri speciale doamnei Micaela Soldini si Rodicai Dascalescu –
Italian Trade Agency (RO) si gazdelor noastre Federterme.