Turismul medical: pacientii străini sunt interesati de România- Ionuț Tudorache, Medical Concierge Travel

Ionuț Tudorache, Medical Concierge Travel

Impactul social-economic al turismului medical

Turismul medical poate fi definit ca furnizarea de ingrijiri medicale private “eficiente”  in colaborare cu industria turismului pentru pacientii care au nevoie de interventii chirurgicale si alte forme de tratament de specialitate. Turismul medical reprezintă călătoriile în străinătate în scopul efectuării anumitor proceduri medicale sau obținerii unor tratamente.

Motivele pentru care unele persoane apelează la turism medical sunt prețurile de până la 10 ori mai mici pentru proceduri medicale de acceași calitate ca în țara din care provin, absența listelor de așteptare sau permisivitatea legislației; pe de altă parte, unii pacienți pot alege o destinație cu clinici mai scumpe dar care oferă servicii medicale ce nu sunt disponibile în țara de origine sau de o calitate mai bună.

Destinațiile preferate pentru turism medical sunt: țări din

– Asia și Africa (Thailanda, India, Malaezia, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Africa de Sud, Arabia Saudită, Israel, Singapore, Hong Kong),
- Europa (Turcia, Cehia, România, Ungaria, Ucraina, Cipru, Portugalia)
- America de Sud (Mexic, Brazilia, Cuba, Columbia, Costa Rica, Argentina, Bolivia, Republica Dominicană, Panama, Peru, Uruguay, Guatemala).

România primește turiști care vin pentru tratament balnear, intervenții stomatologice și proceduri de chirurgie estetică.

Un sector nou este deschis si de chirurgia obezitatii, procedura de implant de par si interventii chirurgicale /proteze. Cei mai mulți clienți vin din Marea Britanie, Franța, Irlanda, SUA.

La nivel mondial, călătoriile în scop medical reprezintă un sector foarte dinamic, existând chiar și agenții specializate pe turism medical sau facilitatori medicali acreditati.

Intrarea Romaniei in UE ar putea aduce acest fenomen si in tara noastra, din mai multe perspective:

  1. Pe de o parte, datorita costurilor relativ scazute pentru ingrijirile de sanatate am putea avea pacienti straini, dar pentru aceasta ar trebui sa le oferim si conditiile optime de spitalizare. In prezent acest lucru se poate realiza doar in spitalele private din Romania. Turismul medical ar putea aduce fonduri suplimentare clinicilor medicale private care ar putea reinvesti atat in aparatura medicala de ultima generatie cat si in pregatirea personalului. Un aspect deloc de neglijat: aceste fonduri suplimentare ar aduce un plus de imagine clinicilor medicale si un venit la nivel european medicilor si personalului medical. Astfel s-ar diminua riscul plecarii medicilor in strainatate pentru salarii mai bune.

– S-ar deschide portile catre medicina occidentala.

– Nu in ultimul rand, tinand cont de perioada de minim 7 zile cat sta un client din turismul medical si cei din sectorul hotelier ar avea de castigat atat prin fondurile suplimentare aduse cat si prin completarea in perioadele mai putin favorabile a gradului de ocupare a hotelului.

Fondurile suplimentare din acest sector ar obliga hotelierii si la mentinerea sau cresterea serviciilor si calificarea unui personal hotelier adecvat.

Nu in ultimul rand… brandul de tara, imaginea Romaniei poate sa creasca exponential, daca se investeste in promovarea eficienta pe toate canalele media, online, offline, targuri internationale.

Un aspect deloc de neglijat este faptul ca in prezent companiile aeriene pot asigura la preturi decente zboruri directe zilnice din aproape orice Capitala a Europei spre Bucuresti.